Magyar függöny / Hongaars gordijn

Magyar függöny / Hongaars gordijn

De horizontale draden van de getekende vitrage bestaan uit emailadressen. Het Hongaarse emailadressen bestand, verworven in de 12 jaar dat ik met grote regelmaat in Hongarije verblijf.

Niet alleen mijn email adressen bestand wordt verwerkt maar ook van de kring van Hongaarse vrienden uit het eerste uur, vervolgens de latere vrienden tot dat het hele vel is volgeschreven.

Dit getekende gordijn is een metafoor van mijn aanwezigheid in Hongarije. Het verbaast mij zeer wanneer ik emails ontvang en deze zijn cc. verstuurd van Hongaarse Instanties, of de Universiteit, dat er geen enkele (voor mij herkenbare) buitenlandse naam in voorkomt.

Veel huizen in Hongarije hebben een stuk vitrage voor de deur hangen om insecten buiten te houden. Een semi transparante afscheiding, meestal met een bloemen patroon in allerlei varianten. Een goedkoper en doeltreffender variant van het moderne vliegengordijn.

De titel van de tentoonstelling LESS of in het Hongaars KEVESEBB  =  minder

Het roept direct vragen op: het te veel hebben, of het niets hebben, tevredenheid, ongelijkheid, afval, angst en jaloezie.

LESS gaat niet over Less is More, over het foutloze

maar over  …wat dan minder of hoe minder… of meer, meer van wat

EdV 19-09-2016

Reacties zijn gesloten.